Vaikka passi- ja viisumikuvaan on tarkat säännöt, ei kukaan kiellä ottamasta kuvaa vaikka itsekin! Voit siis hyvin ottaa kuvan itse kotona, jos tietyt ehdot täyttyvät. Kamerankaan ei tarvitse olla tietyn merkkinen tai mallinen, vaan voit ottaa passi- ja viisumikuvat vaikka hyvälaatuisella kännykkäkamerallasi.

Valokuvaajalla teetetyt passikuvat saattavat toki toimittua kuvaajan toimesta suoraan poliisille, mutta tätäkin varten löytyy internetistä myös itsenäiselle toimijalle verkkosivuja, jotka toimittavat kuvat puolestasi. Tai sitten toimitat sen itsenäisesti.

Passi- ja viisumikuvat ovat toki kohtuullisen edukkaita teettää asiantuntijallakin ja voit tällöin olla varma, että kuva täyttää kaikki vaatimukset. Koska kuitenkin yllätyin mahdollisuudesta tehdä tämä itsekin, ajattelin kirjoittaa aiheesta lyhyen tekstin. Koska kuvat ovat kuitenkin edullisia teettää, luottaisin tässä tapauksessa ehdottomasti itse asiantuntijaan. Vaikka passin saisikin käteensä itse otetulla kuvalla varustettuna, voi itse otettu kuva aiheuttaa ikävän yllätyksen lentokentän passintarkastuksessa pienenkin kuvaan päätyneen vääristymän johdosta.

Passikuvan vaatimukset

Passikuvan vaatimukset ovat sinänsä yksinkertaiset, ja näihin voi tutustua itsekin osoitteessa https://www.poliisi.fi/luvat/passi/passikuvaohje. Listaan alle kuitenkin olennaiset tiedot. Olen myös ripotellut tekstin sekaan muutaman kuvan, joilla olen koittanut passia hakea. Jostain syystä näitä ei ole kuitenkaan hyväksytty, vaikka mielestäni noudatin kaikkia ohjeita tarkalleen. Saat opastaa avutonta kommenttikenttään alas, että mikähän ihme voisi olla pielessä. Ei voi ymmärtää.

Vaan ne määräykset:

Valokuva voi olla mustavalkoinen tai värillinen

Kuvan koon on oltava tarkalleen 500 x 653 pikseliä. Ja tämä on sitten tarkalleen. Yhdenkään pikselin heittoja ei katsota hyvällä ja kuva hylätään suoriltaan. Päätöksestä ei voi valittaa.

Kuva saa olla maksimissaan 250 kilotavua suuri

Kuvamuotona tulee olla JPEG, ja tiedostopääte voi olla .jpg tai .jpeg.

Pakkausmuodosta johtuvia kuvahäiriöitä ei kuitenkaan sallita.

Kuva saa olla korkeintaan puoli vuotta vanha. Kuvan kohteen ulkonäköä ei saa muokata eikä kohdetta saa ehostaa digitaalisesti.

Kuvan on oltava terävä koko kasvojen alueelta. Liian suurella aukolla kuvan terävyysaluehan saattaa olla hyvinkin lyhyt, jolloin esimerkiksi nenän pää on tarkka, mutta silmät tai korvat ovat jo hennosti sumeat. Mutta muista! Koko kasvot oltava tarkat!

Rakeisuutta ei myöskään suvaita. Liian suuri ISO-luku tai vajavainen resoluutio kamerassa aiheuttaa kuvaan rakeisuutta, mutta näin ei saa olla.

Kuvan valaistuksen ja kontrastin on oltava tasainen siten, että kasvojen yksityiskohtia ei katoa pimentoon.

Värivirheet luonnollisesti on kielletty. Eläpä siis säätele sitä huea kummemmin.

Kuvassa ei saa olla mittasuhteiden vääristymiä. Tämä vaikeuttaa kuvan ottamista matkapuhelimella, sillä matkapuhelin saattaa helposti vääristää lyhyen polttovälin johdosta olennaisia kasvonpiirteitä, kuten suuta ja nenää. Näin ollen saatat saada ottamasi kuvan passiin, sillä kukapa tätä olisi kasvoihisi vertaamassa passia tehdessä, mutta passin automaattinen tarkastuspiste ei päästäkään sinua porteista läpi.

Tämä johtuu siitä, että passintarkastuspiste vertaa kuvaa ja todellisuutta juuri kasvonpiirteiden keskinäisten suhteiden osalta. Jos suusi ja nenäsi ovatkin kuvassa optisen vääristymän johdosta leveämmät kuin todellisuudessa ovatkaan, olet pulassa. Kone lähtee hetken kuluttua, mutta uusi passi pitäisi teettää.

Poliisin ohjeistuksen perusteella parhaan lopputuloksen saa teleobjektiivilla, jonka kinovastaava polttoväli on 90 – 130 mm välillä, ja kuvausetäisyys sopivan kaukana.

Kasvojen asemointi passikuvaan

Tässä kohden on ammattilaisen apu jälleen iloksi ja hyödyksi. Kuvauspisteissä kameran ja kohteen etäisyys on mitattu sopivaksi oikealle objektiiville paitsi siten, että yllä mainittuja optisia vääristymiä ei pääse syntymään, myös siten, että pää on suoriltaan oikeassa kohdassa ja oikean kokoinen passikuvaa varten.

Kuvan mittoihin ja asemointiin kannattaa ehdottomasti tutustua poliisin verkkosivuilla, sillä tässä puhutaan jo millien poikkeamien aiheuttamasta hylkäyksestä. Poliisin antamia esimerkkikuvia vertaamalla huomaat, että muuten hyvä kuva hylkäytyy hyvinkin pienestä erheestä johtuen.

Passikuvassa pään koon tulee olla 32mm ja 36mm välissä. Pään koko lasketaan päälaesta leuankärkeen. Huomiothan esimerkiksi, että hiukset ovat päälaen päällä, eikä näitä lasketa mukaan pään kokoon. Myöskään partaa ei lasketa mukaan pään kokoon.

Pään on oltava kuvan keskellä, ja poikkeamaa sivusuuntaan saa olla maksimissaan 1,5mm. Päälaen yllä on oltava vähintään 4mm tilaa, kuitenkin maksimissaan 6mm. Leuan alla tilaa tulee löytyä 7-9mm. Ihan oikeasti tarkkaa.

Kohteen on oltava suoraan kameraa päin. Ei etukenossa, ei takakenossa, ei sivukenossa, vaan suoraan. Kuva on myös otettava suoraan edestä, ei ylempää, ei alempaa, vaan suoraan edestä. Passikuvaan ei saa myöskään poseerata muotokuvamaisesti hieman sivuttain.

Ihan vaan suoraan.

Passikuvan valaistus on vakeampia osia kuvasta. Suoralla suojaamattomalla salamalla kuva saattaa herkästi palaa puhki tai olla muutoin ylivalottunut. Alivalottunutkaan se ei toki saa olla, vaan sillä tavalla oikein valottunut. Valo ei myöskään saa tulla sivusta ja aihettaa tällä tavalla toispuoleisia varjoja tai valotuksia kuvaan.

Valaistuksen värin täytyy olla myös luonnollinen, eikä esimerkiksi punasilmiä saa syntyä.

Muuta passikuvasta

Kasvojen ilmeen on oltava neutraali. Passikuvassa ei naureta, ei hymyillä, ei itketä tai irvistellä. Suun on oltava kiinni ja silmien auki. Silmien on myös oltava näkyvissä kokonaan. Esimerkiksi silmälasien sangat eivät saa peittää silmiä lainkaan, eikä silmälasien heijastus saa estää silmien näkymistä.

Kasvojen on näyttävä myös kokonaan. Uskonnollisista tai terveydellistä syistä huivin käyttö on sallittua, mutta kasvojen on näyttävä kokonaan. Huivi ei saa kiristää otsaa, eikä tästä saa myöskään aiheutua varjoja kasvoille.

Lääketieteellisistä syistä myös peruukin käyttö on sallittu passikuvissakin, jos peruukki on käytössä päivittäisessä elämässä muutoinkin. Peruukkikaan ei saa kuitenkaan peittää kasvoja.

Ehostuksen on oltava maltillista, eikä tämä saa vaikeuttaa henkilön tunnistamista.

Passikuvan taustan on oltava tasainen ja yksivärinen ilman varjoja. Taustalla ei saa näkyä kuviointeja, muita ihmisiä tai osia muista ihmisistä. Taustavärin on myös oltava vaalea ja neutraali. Hiusten ja muiden karvojen on erotuttava taustasta.

Passikuva ammattilaisella varma valinta

Yllä olevan vaatimuslistan johdosta en voi suositella passikuvan ottamista itse, vaan kannattaa pulittaa tuo eurosta kahteenkymppiin hyvälaatuisen kuvan varmistamiseksi. Viisumikuva venäjälle tai muualle onnistuu samaan tapaan myös ammattilaisen toimesta. Tiesithän, että esimerkiksi Venäjän viisumikuva ja sen vaatimukset poikkeavat suomalaisesta passikuvasta. Kuva on esimerkiksi hieman kookkaampi, ja millirajat erilaiset.


Tykkää, tägää, julista ja juhlista:
error