Hei jälleen. Lupasin taannoisen artikkelini yhteydessä palata vielä Photoshopin tasoihin ja maskeihin esimerkkikuvien kera. Sen sijaan, että näyttäisin tasojen ja maskien toiminnan artikkelitekstin havainnollistamilla Maija Mehiläisen ja haukottelevan koiran kuvilla, ajattelin tehdä jotain nätimpää.

Tulette tämän sijaan näkemään kuinka tekstin otsikkokuva on luotu.

Koska opettajamme on tänään kipeä ja opinnoissa tämän johdosta itseopiskelupäivä, ryhdyin aamulla leikkimään lopputyöhönsä valmistautuvista tanssijoista ottamillani kuvilla. Puolen tunnin leikittelyn jälkeen otsikkokuva oli mitenkuten kasassa, ja tajusin tässä olevan oivan maskiartikkelin ainekset.

Nautin itseopiskelupäivistä, koska valokuvaajaksi opiskelu on mitä suurimmissa määrin itsenäistä harjoittelua ja leikittelyä. Kuvan saattaminen julkaisuvalmiiksi on moniosainen prosessi, josta jokaiseen osa-alueeseen voisi keskittyä vuosia.

Raakamuotoiset digikuvat ovat esimerkiksi poikkeuksetta latteasävyisiä RAW-formaatin johdosta, joten näitä tulisikin ajatella enemmän negatiiveina kuin valmiina kuvina. Itse kuva valmistuu vasta jälkityövaiheessa, kun kuvan väri- ja valosävyt asetellaan kohdilleen. Tämäkin ansaitsee lukuisia kirjoituksia vielä myöhemmin, mutta tällä erää totean vain, että leiki kuvillasi ja kokeile asioita.

Leiki siis kuvia ottaessasi, kokeile nappuloita, ja nauti prosessista. Tämän jälkeen avaa kehitysohjelma, kuten Adoben Lightroom, ja heittäydy villiksi. Katsele youtube-videoita ja lue verkosta muiden kokemuksia ja leikkejä. Tietoa ei kukaan voi takoa päähäsi väkipakolla, vaan oppiminen on osoitus henkilökohtaisesta kiinnostuksesta aiheeseen, ja se tapahtuu kuin huomaamatta – askel kerrallaan.

Mikäpä estäisi ryhtymästä valokuvaajaksi ilman koulusta! Oma matkani on ohjatumpi, mutta ei missään nimessä ainut oikea polku. Henkilökohtaisempaa oppia saatat saada, jos ryhdyt valokuvaajaksi oppisopimuksella jonkun kokeneen konkarin toimiessa mentorina.

Kuvilla leikkiessäsi ja niitä kehittäessäsi hylkäät varmasti valtaosan kuvista suoralta kädeltä. Näitäkään kuvia ei kuitenkaan kannata täysin poistaa, vaan ne voivat yllättävän inspiraation syntyessä olla pohja jollekin täysin uudelle. Kuvista löytyy kohtia, tasoja sekä tyhjää tilaa jota tarvitsetkin myöhemmin jotain suurta luodessasi.

Artikkelikuvan profiilikuva oli tällainen suoriltaan hylätty kuva. Liian pimeä, ajattelin.

Eilen Vikings-sarjan alkutekstejä katsellessani ruudulla vilahti kuitenkin mitä mainioin maskattu kuva, jossa kahdesta täysin erilaisesta kuvasta luotiin yksi upea hetki. Hahmon profiiliin oli ympätty pala maisemaa, ja profiilikuvan muotoinen metsä oli miellyttävä katsoa.

Heräsin muistamaan hylkäämäni profiilikuvan. Se oli kuin luotu vastaavaan teokseen. Ajatus johti toiseen, ja huomasin ajattelevani, että ehkä profiili täydentyisikin nätisti liekeillä!

Valokuvan tekijänoikeudet

Tämä pimeä profiilikuva tarvitsi kuitenkin ne liekit. Itselläni ei ole lainkaan kauniita liekkikuvia, joten olin pakotettu ryömimään internetin pimeisiin syövereihin ja varastamaan tällaisen.

Tai no, ei varastamaan, koska sehän on laitonta. Googlehaulla ja muutamalla klikkauksella varmistin käyttööni kuvan, jota saisi paitsi käyttää vapaasti, myös editoida haluamallaan tavalla.

Tekijä, eli kuvan ottaja, voi nimittäin halutessaan kieltää kuvan käytön täysin, tai myöntää tälle eriasteisia käyttövapauksia. Kuvan saattaa saada ladata omaan käyttöön, mutta tämän julkaiseminen uudelleen on ehkä kiellettyä. Kuvan julkaisu saattaa olla sallittua, mutta ainoastaan epäkaupalliseen käyttöön. Kuvan julkaisu saattaa olla sallittua myös kaupalliseen käyttöön, mutta tekijä tulee ehdottomasti mainita. Kuvan julkaisu saattaa olla vapaata kaupalliseen käyttöön ilman mainintaa kuvaajasta, mutta tätä ei saa muokata – sen kokoa ei esimerkiksi saa muuttaa. Se on jo muokkaamista.

Kuvan käyttöehtoihin kannattaa tutustua jottei edessä olisi kallis virhe ja rosisreissu. Muutoinkin vapaasti käytettävillä kuvilla on lystikkäämpi leikkiä, sillä omatunto on jännittävä asia. Jos ottaa selkoa, ei ole pelkoa.

Tekijänoikeusvapaan kuvan etsiminen

Google auttaa kuitenkin tekijänoikeusvapaan materiaalin etsinnässä mainiosti alkuun. Voit valita Googlen kuvahaun työkaluista tarpeisiisi sopivan käyttöoikeuden asteen. Hakuvaihtoehdot ovat seuraavat:

  • Ei suodateta käyttöluvan perusteella (oletus)
  • Saa käyttää uudelleen ja muokata
  • Saa käyttää uudelleen
  • Saa käyttää uudelleen ei-kaupallisesti ja muokata
  • Saa käyttää uudelleen ei-kaupallisesti

Liekkikuvaa varten etsin kuvan, jota saa käyttää uudelleen ja muokata. Tällöin kuvaa saisi paitsi muokata (ensiarvoisen tärkeää tässä projektissa), myös käyttää kaupallisesti uudelleen.

Googlen kuvahaun käyttäminen tekijänoikeusvapaan materiaalin löytämiseksi

Tekijänoikeudet tulee varmistaa

Googlen kuvahaku ei kuitenkaan ole aivan sataprosenttisen varma tapa löytää tekijänoikeusvapaa kuva. Klikatessasi kuvaa avautuukin uusi ruutu, ja Google mainitsee, että tekijänoikeudet saattavat rajoittaa kuvan käyttöä. Tekijä on saattanut unohtaa metatiedoista tekijänoikeusmerkinnän, jonka vuoksi kuva löytyy kuvahaulla, mutta ei tosiasiassa ole vapaasti käytettävissä. Kuvahaku ei myöskään ilmoita mahdollisista ’attribute’ -vaatimuksista, jossa tekijä vaatii nimensä ilmoittamista kuvan julkaisun yhteydessä, tai muista rajoittavista tekijöistä.

Kuvahaussa kuvan oikealla puolella on myös nappi: ”siirry”. Paina sitä siirtyäksesi sivulle jolla kuva on julkaistu.

Paina ”siirry”-painiketta saadaksesi lisätietoa kuvan käyttöoikeuksista

Nyt avautuvalla sivulla löytyy usein jo tarkempi varmistus kuvan käyttöoikeuksista ja mahdollisista rajoituksista. Jos mahdollista, kaivaudu kuitenkin niin syvälle kuvan ja kuvaajan tietoihin, kuin vain pääset. Jos et ole AIVAN VARMA kuvan käyttöoikeuksista, ÄLÄ käytä kuvaa. Se on yksiselitteisesti kiellettyä.

Liekkikuvan lisenssitiedoissa on maininta, että kuvan käyttö on vapaata kaupalliseenkin käyttöön, eikä kuvaajan nimeämistä edellytetä. Koen kuvaajan nimeämisen tässä kuitenkin mielekkääksi ja tahdon osaltani kiittää mahdollisuudesta luoda jotain uutta ja jännittävää tahollani. Kiitos siis, Daniel Brachlow, kuvastasi.

Pixabayn lisenssiehdot antavat oikeuden kuvan vapaaseen käyttöön ilman tekijän nimeämistä

Koska muokkaan kuvaa ja julkaisen muokkaamani kuvan internetissä, tahdon olla erityisen varma kuvan käyttöoikeuksista. Muutaman lisäklikkauksen jälkeen varmistun siitä, että kuvalla on Creative Commonsin ”CC0”-merkintä, jolloin kuvan käyttö on vapaata ilman rajoitteita.

CC0-merkintä kuvan käyttöoikeuksissa varmistaa kuvan lopullisesti vapaaseen käyttöön

Kuvan muokkaaminen ja maskit

Pohjatyö on tehty. Olemme nyt löytäneet oivallisen liekkikuvan profiilikuvan täydentämiseksi. Pääsemmekin näin ollen itse toimiin!

Ensimmäiseksi avaan alivalottuneen profiilikuvan Photoshopissa. Tätä kuvaa tulemme työstämään siten, että liekit nuolevat profiilin pimeäksi jäänyttä selkää.

Pimeäksi jäänyt profiilikuva ikään kuin huutaa täytettä

Tämän jälkeen avaan uudelle kuvatasolle internetistä lataamani liekkikuvan.

Liekkikuva profiilin päälle asetettuna

Koska valokuvani on kooltaan huomattavasti liekkikuvaa suurempi, ei liekkikuva peitä tästä kuin osan. Liekkikuvan kokoa voi toki muuttaa, ja tätä voi skaalata ja editoda haluamallaan tavalla. Halusin liekkien olevan kuitenkin mahdollisimman tarkkoja, joten skaalaus ei ollut mieleinen vaihtoehto.

Päätin sen sijaan tuoda liekkikuvan toistamiseen uudelle tasolle, mutta jotta se ei toistaisi itseään selkää pitkin noustessaan, käänsin uuden kuvan peilikuvaksi.

Nyt liekit peittävät profiilin kokonaan halutulta alalta.

Kaksi samaa liekkikuvaa päällekäin. Toinen kuva (2.) on käännetty peilikuvaksi vaakatasossa

Voisin luoda maskit molempiin liekkikuviin, joita putsaamalla toisin profiilikuvaa asteittain näkyviin enemmän ja enemmän. Tällöin liekit olisivat päällimmäisinä kuvassa, ja profiilikuva paljastuisi työn edetessä hiljalleen niiden alta.

Koin kuitenkin helpommaksi tehdä maskin profiilikuvasta. Liekkien putsaaminen juuri oikeista kohdista olisi muutoin vaikeaa ja kuva jäisi herkästi liekkien peittoon.

Toin siis profiilikuvan päällimmäiseksi tasoksi.

Profiilikuva päällimmäiseksi maski varten. Huomaa taustalla riehuvat liekkikuvat.

Maskin luominen ja maalaus Photoshopissa

Maskattava kuva on nyt tuotu päällimmäiseksi ja seuraavaksi loin tästä tasomaskin valitsemalla halutun tason, ja vetämällä sen tasomaski-ikonin päälle alla olevan kuvan osoittamalla tavalla.

Tasomaskin luominen

Kun maski on luotu, voit sivellintyökalua käyttämällä poistaa tai lisätä kohtia kuvasta. Sivellintä käyttämällä ei maskattu kuva koskaan vaurioidu, vaan voit aina korjata virheitä maalaamalla kuvaa takaisin. HUOM! Älä käytä kumityökalua, vaan aina, AINA, sivellintä. Kumityökalu toki paljastaa alla olevan kuvan, mutta et saa enää kumitettua osaa takaisin maskina olevaan kuvaan.

Sivellin sen sijaan ei tuhoa kuvaa. Musta sivellin paljastaa alla olevaa kuvaa, ja valkoinen sivellin maalaa maskina käytettyä kuvaa takaisin.

Maskissa musta sivellin näyttää alapuolisen tason, ja valkoinen peittää tasomaskiin maalattuja reikiä

Kuten aina sivellintyökalun kanssa, voit muuttaa sen muotoa, peittävyyttä, kokoa, pehmeyttä .. you name it.

Kun maski on luotu ja sivellin valittu, ei kun vaan maalaamaan. Maalailemalla mustalla siveltimellä halutusta kohdasta paljastuu seuraavana alla oleva taso näkyviin. Tässä tapauksessa siis liekit, jotka ovat profiilikuvan tason alla.

Tasomaskin maalaamisessa, on AINA tärkeää muistaa valita käsiteltäväksi pinnaksi tuo drag´n´droppaamalla luotu MASKI. Alla on kuva, jossa maski on ympyröity kohdassa yksi. Se on se tason kuvan oikeanpuoleinen pinta.

Jos maalaat itse maskina toimivaa kuvapintaa, tuhoat kuvaa, etkä voi valkoisella siveltimellä enää korjata mahdollisia virheitä. Tällöin ei auta kuin klikkailla ctrl+z, eli undo-näppäintä.

Muista AINA valita työtasoksi itse MASKI. Sitten valitse sivellin, klikkaa siveltimen väri mustaksi, ja maalaa.

Alla on muutoin sama kuva kuin yllä, mutta nyt piilotin maskin alla olevat liekkikuvat näkyvistä. Tämä saattaa havainnollistaa kuinka alapuolinen taso maalataan esiin siveltimillä maskista. Piirtämäni nuolet ja ympyrät taas havainnollistavat, että liekkitasot ovat edelleen olemassa, ne on vain piilotettu näkyvistä.

Maalattu maski ilman alapuolisia tasoja


Nyt kun tasomaskin luominen ja käyttö on hanskassa, on loppu enää hienosäätöä. Maalaile maskia eri siveltimillä kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen. Tasoita tasot, ja tallenna.

Kas näin! Maskailua ja hienosäätöä voi sitten jatkaa ihan loputtomiin, etkä tule koskaan olemaan tyytyväinen tuotokseesi. Sitä se vain on, mutta sehän tässä on hauskinta. Aina voi kehittää, parantaa, leikkiä ja kokeilla.

Hauskoja askarteluhetkiä!


Tykkää, tägää, julista ja juhlista:
error