Kuten aiemmasta postauksesta kävi ehkä ilmi, käytämme koulussa Photoshop -kuvankäsittelyohjelmaa. Itseasiassa käytämme koko Adobe Creative Cloudin tarjontaa, joista Photoshop on ainoastaan yksi osa. Kieltämättä se on suurelle yleisölle se tunnetuin osa, mutta vain yksi pala kuitenkin. Uskallan väittää, että jokainen nettiä käyttävä on A) kuullut tämän kuvankäsittelyohjelman nimen ja B) nähnyt joitain tällä tuotettuja uskomattomia kuvituksia.

Jos väität, että et ole koskaan kuullut Photoshopista, pyydän vielä miettimään kotvan. Edelleen väitän, että nimi on jollain tasolla tuttu. Oletko nimittäin koskaan kuullut termiä ”shopattu” tai ”fotaroitu”? Usein nuo toteamukset lausutaan katsoessa kuvaa, jonka alkuperästä ja todenperäisyydestä ei olla aivan sataprosenttisen varmoja. Ehkä valokuva on ollut käsittämättömän kokoisesta kanadanhirvestä autotiellä, tai malli ilman napaa tai selluliittiä muotilehden kannessa. Sellaista. Termithän tarkoittavat kuvia, joita on jollain tavalla käsitelty kuvan ottamisen jälkeen. On paljon muitakin kuvankäsittelyohjelmia, mutta Photoshop on tarttunut kieleemme.

Mitä tulee kohtaan b… No, Photoshopattuja kuvia on lehtien kannet pullollaan, ja usein muutkin työvaiheet on toteutettu Adoben muilla ohjelmilla painoon tai lähetykseen asti. Aivan sataprosenttisella varmuudella väitän, että olet nähnyt Photoshopatun kuvan jossain kohden elämääsi, jos luet tätä blogia nyt omilla silmilläsi eli pystyt ylipäänsä näkemään.

Entä mitä sillä voi tehdä?

Mitä voit tehdä Photoshopilla, vai mitä voit tehdä tällä Adobe CC:n koko paketilla? Kattava vastaus lähtisi varmuudella käpälästä heti ja helposti, mutta lyhyesti ilmaistuna: aivan mitä haluat. Pidemmin lyhyesti: Photoshopilla voit luoda uutta kuvitusta tyhjästä hiiren tai piirtopöydän kera. Voit myös käsitellä itse ottamiasi valokuvia, tai voit retusoida isomummon otattamia valokuvia. Voit lisätä kuvaan täysin uusia elementtejä ja yhdistellä niitä eri tavoin, luoden ehkä jotain täysin uutta ja erilaista.

Keskitytään tässä artikkelissa nyt pelkkään Photoshoppiin, ja siinäkin tarkemmin ”tasoihin”. Palataan muihin ohjelmiin ja niiden peruselementteihin myöhemmin.

Tasot

Suuri osa työstä voidaan tehdä käyttämällä hyväksi tasoja, joita käytetään kuvankäsittelyyn tuhoamatta alkuperäistä millään tavalla. Voit kuvitella, että piirtämäsi kuvan (sanotaan vaikkapa Maija Mehiläisen) päälle asetetaan levy. Tuota levyä kutsutaan tasoksi, layeriksi. Levy voi olla täysin läpinäkyvä tyhjä taso, ikään kuin kehystetyn taulun päällä oleva lasilevy. Voit piirtää lasille vaikka tussilla, eikä maalaukselle käy kuinkaan. Taso voi myös olla identtinen kopio alkuperäisestä kuvasta, tai ehkä jokin tyystin toinen kuva. Kenties levy onkin täysin mattamusta, eikä sen läpi näe mitään, ellei tätä mustaa maalia raapustele pois sieltä täältä. Tasolla voi olla siis melkeinpä mitä vain.

Palataanpa Maijaan! Lisätään piirtämäsi mielikuvan päälle vielä pari muuta tasoa. Tasojen määrää ei ole rajattu, joten voisit heittäytyä villiksikin, mutta aloitetaan kahdella ylimääräisellä tasolla.

Alkuperäinen piirtämäsi kuva on nyt pohjimmaisena ja toimii ikään kuin kankaana luomallesi taideteokselle. Lisätään Maijan kuvan päälle ensin tuollainen läpinäkyvä taso. Värjää nyt tämän mielikuvasi päällä oleva läpinäkyvä levy vaikkapa vaaleanpunaiseksi. Pidä kuitenkin huoli, että maalia ei tule liikaa ja näet edelleen levyn läpi. Nyt läpinäkyvä levy on kaiken vaaleanpunaiseksi maalaava läpinäkyvä levy. Entäpä Maija? Vaaleanpunainen Maija Mehiläinen lentelee nyt vaaleanpunaisella paperilla.

Vänkää, eikös!

Seuraavana vierelläsi olevassa levypinossa on kuva haukottelevasta koirastasi. Aseta hauvakuva päällimmäiseksi sopivaan kohtaan. Aseta se vaikka siten, että haukotteleva koira näyttää syövän vaaleanpunaista sarjakuvamehiläistä. Vaan hupsista! Nythän tämä päällimmäinen kuva ei ollutkaan läpinäkyvä, vaan hauvasi kuva täyttää koko ruudun, etkä lainkaan tiedä missä Maija on alla olevassa kuvassa! Ei hätää, voit muokata nyt päällimmäisenä olevan hauvakuvan läpinäkyvyyttä parilla klikkauksella siten, että sekä hauva, että vaaleanpunainen Maija näkyvät kuvassa yhtä aikaa. Tämä helpottaa hauvan kuvan asettelua siten, että se todellakin näyttäisi haukkaavaan Maijaa.

Nyt voit halutessasi poistaa kaiken ylimääräisen ryönän pelkästä hauvakuvasta siten, että tasolle jää vain haukottelevä päähenkilö itse. Maija suussaan. Muistat varmasti, että hauvakuva on edelleen myös läpinäkyvä, joten hauva on edelleen kummituskoira. Läpinäkyvyyttä sai kuitenkin muutettua klikkauksella tai parilla, joten muuta koirakuva takaisin läpinäkymättömäksi.

Kun koirakuva aiemmin tuotiin levypinon päällimmäiseksi, se peitti kaikki allaan olleet kuvat. Nyt oikeaan kohtaan sijoitettu, kaikesta turhasta siivottu hauvakuva sisältää ainoastaan haukottelevan koirasi, joka näyttää haukkaavan vaaleanpunaisella paperilla liitelevää vaaleanpunaista Maija Mehiläistä. Vähän on tylsä kuva, mutta antaa hieman osviittaa mitä tasoilla voi tehdä. Tämän, sekä paljon muuta.

Tasojen paikkaa pinossa voi muuttaa halutessaan yhden klikkauksen ja ranneliikkeen avulla, ja voit aina valita mitä tasoa tai tasoja muokkaat kullakin hetkellä. Muistatko vielä, kun mainitsin, että tasoilla voi muokata kuvaa vahingoittamatta alkuperäistä millään tavalla? Nyt jos vedät valkoiselle paperille piirtämäsi Maija Mehiläisen kuvan pinon pohjalta, ja asetat sen päällimmäiseksi, on se edelleen täysin koskematon. Hetken sen päällä oli vaaleanpunainen läpinäkyvä levy, sekä kammoittava, nälkäinen koiraotus, mutta nyt pinon päällimmäisenä Maija surisee yksin valkoisella paperilla. Olisit myös voinut siirtää ensimmäisen tason (sen läpinäkyvän vaaleanpunaisen) päällimmäiseksi, jolloin sekä hauva, että Maija olisivat molemmat vaaleanpunaisia.

Tasoja voi käyttää monella eri tavalla, ja mielikuvaharjoituksen tarkoitus oli havainnollistaa pelkästään niiden idea. Tulen lisäämään myöhemmin muutaman kuvan prosessista, jotta idea jäisi paremmin mieleen. Tällä hetkellä omalla kotikoneellani ei ole Photoshoppia, joten joudumme odottamaan koulun myöntämän ilmaisen lisenssin saapumista.

Mistä Adobe Photoshop?

Jos haluat harjoitella tasojen käsittelyä itsenäisesti ennen kuvitusta, voit ladata 7 päivän ilmaisen kokeilujakson Photoshoppiin täältä. Jos tykästyt tuotteeseen, voit ostaa erilaisia lisenssipaketteja tarpeesi mukaan. Esimerkiksi valokuvaajille tarkoitettu lisenssipaketti sisältää Photoshop CC:n sekä Lightroom CC:n yhteishintaan 12,39€ / kk. Jos haluat käsiisi koko Creative Cloudin sisällön, verottaa se lompakkoa 61,99eur / kk. Toki tuo koko paketti sisältääkin sitten kaiken. Aivan kaiken. Pakettiin kuuluu 19 Adoben sovellusta paitsi kuvankäsittelyyn, myös video- ja äänieditointiin, sekä verkko- ja peligrafiikan luontiin.

Tykkää, tägää, julista ja juhlista:
error