Tälle blogille ilmaantui hyötytarkoitustakin alkutalvesta kuultuani, että opinnoista ja näiden etenemisestä tulee pitää opintopäiväkirjaa. Tätähän olen jo osittain tehnytkin, mutta päivitetään tilannekatsaus vielä auktoriteettien syyniä varten näin jakson vaihtuessa. Alkutalven mittaan opinnot ovat vahvasti keskittyneet graafiseen suunnitteluun, josta allekirjoittaneella ei ole ollutkaan lainkaan kokemusta.

Saavuin kurssille kesken vuoden, ja osa asioista oli jo ehditty käydä läpi syksyllä. Olenkin joutunut ahkerasti kysymään vasta-alkajan typerät kysymykset järjestelmien toiminnasta alta pois, jotta luovuudelle on vapautunut lainkaan tilaa. Ensimmäiset tehtävät joihin ehdin itse mukaan olivat oman käyntikortin suunnittelu, sekä CD-levyn kansi jollekin aidolle tai kuvitteelliselle bändille.

Käyntikorttitehtävä tuotti heti alkuunsa päänvaivaa paitsi ohjelmistojen suhteen, myös typografian tiimoilta. Itselle fontti ei vielä tässä vaiheessa kuvasta koskaan juuri mitään, joten fontin valinta on ollut aina hieman fiilispohjaista summamutikkaa. Tässäkin ehkä jotain kehitystä on tapahtunut, sillä nyt asiaa ainakin hieman miettii, ennen kuin vain valitsee ensimmäisen listalta eteen tulevan.

En tässä vaiheessa osannut käyttää Adoben Illustratoria tai muuta vastaavaa grafiikkaohjelmaa, joten pakon sanelemana käyntikorttiin valikoitui taustakuva grafiikkaelementtien sijaan. Tässä tapauksessa polaroidia pitelevä käsi. Polaroid on alkuperäisessä muodossaan hieman kenossa ja neliön muotoinen, mutta sen sain lopulta korjattua käyntikortin muotoiseksi. Hieman suoristelua ja venyttelyä. Leikkaamista ja liimaamista.

Yhteystiedot jätin pois tästä julkaistavasta kuvasta, mutta yrityksen, erehdyksen ja opastuksen avulla sain käyntikortin tekstit mielestäni mukavalla fontilla. Ihan kiva ja toimiva kokonaisuus.

Käyntikorttipohja

CD-Levy

CD-levyn kannesta löytyy kuitenkin jopa kuvanäytekin. Bändiksi valikoitui mitä oivallisin yhtye: ”Om”, joka tuottaa tajunnanräjäyttävää stonerrockia. Bändin albumi ”Advaitic Songs” on allekirjoittaneen soittolistan ykkösvalintoja moniin eri tilanteisiin, joten luonnollinen valinta tämäkin. Levy-yhtiön nimi tuli olla ”TopRecords”, ja tämän tuli näkyä myös levyn kannessa.

Kuvaksi valikoitui stonerrockin ja erityisesti Advaitic Songs-albumin hitaan, genren nimenkin mukaisen junnaavan temmon johdosta itse ottamani kuva kaukaa menneisyydestä. Kuvasta huokui tietty rauhallisuus ja väsymys, joka olisi omiaan stonerrock-bändin levyn kanteen.

Aluksi sijoittelin bändin nimeä ihan länsimaisin aakkosin tuon sanskriitin om-sanaa vastaavan kirjoitusmerkin vierelle, mutta päädyin jättämään turhat länkkäröinnit pois. Riittäköön tuo maailmankaikkeuden alkuäänne ja Brahman ilmentymä alkuperäiskielellään kirjailtuna. Albumin nimen kirjailin kuitenkin länsimaisittain ja tähän valitsin fontin, joka tuntui osuvimmalta kirjoitusmerkin yhteyteen. Näin jälkikäteen en enää muista valitsemani fontin nimeä, eikä tätä näytä löytyvän kotikoneeltani asian tarkistamiseksi. Tietäjät tietää ja osannevat valistaa tietämättömiä alle.

Alla kuvanäyte tästä ensimmäisen viikon toisesta tuotoksesta.

Valokuvakirjan taittoon olettekin jo päässeet tutustumaan ensimmäisten kirjoitusten yhteydessä. Pidempi teksti valosarjakuvakirjan tuotannosta löytyy täältä.

Valokuvakirjan taittoharjoitteesta pääsimme luontevasti opiskelemaan Adobe InDesignin käyttöä myös lehtitaitossa. Kuinka asetella teksti kappaleisiin helpoimman kautta niin, että se on tarvittaessa myös muokattavissa myöhemmin, kuinka bleedit ja marginaalit on koettu hyväksi asetella erilaisiin aikakausi- ja sanomalehtiin, merkki- ja kappaletyylien luominen ja käyttö.. Näitä kaikkia harjoiteltiin ahkerasti erilaisilla pienemmillä ja suuremmilla tehtävillä. Alta löytyy yhden sivun Kahvum lorem -artikkeli, jossa sivulla tuli olla kolme kolumnia, jokin kuva, erilaisia kappaletyylejä, anfangia ja sellaista.

Aikakausilehden artikkeliharjoite

Seuraava harjoite oli kuvateksti. Verkosta napattuun kuvaan tuli lisätä jokin teksti johonkin haettuun tyyliin sopivalla typografialla. Vastaan tuli tuollainen monitoria hipelöivä nainen, jonka laseista heijastuva hipahtava kuvio herätti nauruhermot välittömästi, ja teksti luontui kuin itsestään.

Ylimääräisen twistin toin kuvaan mielestäni hassusti kirjoittamalla ”not”-sanan punaisella, ja ylhäältä alas laskeutuvalla muodolla. Nyt halukkaat voivat lukea tekstin miten vain tahtovat: taikatatit joko eivät sovi kaikille, tai vaihtoehtoisesti ”taikatatteja kaikille”.

Kuvatekstien värimaailma on kaapattu kuvasta suoraan, ja tällaiseen hipahtavaan sanomaan sopi aito ja alkuperäinen hippifontti.

Kuvatekstiharjoite

Seuraavaksi päästiin verkkomainonnan kimppuun. Seuraavat kaksi tehtävää olivat verkkobanneri, verkkomainosboksi, sekä lopuksi vielä bannerikuvista tehtävä sanomalehtimainos.

Aloitetaan bannerista. Tässä harjoittelin Photoshopin videoeditointia ja tein GIF-muotoisen verkkobannerin vaihtuvilla kuvilla ja teksteillä. Annetusta tekstimateriaalista tuli valita sopivat lauseet ja annetuista kuvista piti valita sopiva(t) kuva(t). Vielä tuo hieman tökkii ja myös luvattoman suurikokoinen 170 kilotavullaan, mutta ehkäpä jonain päivänä jaksan työstää sen haluttuun muotoon. Nyt otin harjoituksen kohteeksi vain tuon GIFin luomisen tavalla tai toisella. Tuli siitä jonkinlainen.

Verkkobanneriharjoite

Seuraavaksi teemaan sopiva sanomalehtimainos samasta materiaalista. Nyt kaikki tekstimateriaali tuli saada mahtumaan mainokseen kokonaan, ja kuvista tuli käyttää vähintään kolmea. Tätä samaa tehtävää oli aikoinaan käytetty Taitaja-kisojen kilpatehtävänä.

Ymppäsin kaksi kuvaa nätisti vieretysten, ja kolmas kuva löytyy vasemmanpuoleisen kuvan vedestä. Alkuperäisen kuvan vesi oli musta, mutta liitin banerissa näkyvän pilvikuvan heijastukseksi veden pintaan. Se on miltei huomaamaton, mutta tarkoituksella. Se kuitenkin hieman elävöitti muutoin tylsää kuvaa.

Sanomalehtimainos

Ja viimeisenä vielä verkkomainosBOKSI. Suorakulmion mallinen, alle 40kb kokoinen klikattava mainosboksi verkkosivuilla. Tämä kuva johti muihin suurempiin projekteihin, mutta siitä lisää vielä myöhemmin. Tein tämän inspiroituneena oikeasta, olemassaolevasta luonnonsuojeluyhdistyksestä, joka on ottanut tehtäväkseen pelastaa orangit sukupuutolta. Kuva on verkosta napattu otos, joka oli muutoin vapaata riistaa kaupalliseenkin käyttöön, mutta tekijä tulisi mainita. Tämä hoitui vasemman alareunan CC-merkinnöillä ja attribuutiolla.

Oikean alakulman logon kehittelin ihan itte ja se on mielestäni varsin onnistunut paketti, joka saattaa nähdä päivänvalon vielä yhdistyksen virallisenakin logona. Ei huono näin maanantaiaamun harjoitteeksi.

Verkkomainos: BOKSI

Näin, tässäpä oleellisimmat tuotokset parilta viime kuukaudelta graafisen suunnittelun opintojen parista. Viimeinen verkkoboksi johti tosiaan työssäoppimispaikkaan (TOP-jakso), markkinointikampanjan suunnittelunakkiin, sekä tähän liittyvään kuvauskeikkaan Borneon viidakoihin Indonesiaan. Näin ainakin on kovasti suunniteltu ja tämä on pian enää toteuttamista vaille valmista. Elämmä jännittäviä aikoja. Reissusta ja TOP-jaksosta varmasti vielä lisää tekstiä ja kuvitusta myöhemmin, mutta näihin tunnelmiin päätän opintopäiväkirjan tällä erää.

Kits!

Tykkää, tägää, julista ja juhlista:
error