Kesätauko on venähtänyt syksyn puolelle, mutta nyt alkaa olla jälleen tarinoita jaettavaksi asti. Tämän matkan ensimmäiset metrit ovat olleet jo melko pitkät, mutta vaikuttaa avaavan aivan uusia polkuja tallattavaksi.

Kesän mittaan nimittäin kokeilin siipiäni ensimmäistä kertaa toden teolla graafisen suunnittelun saralla, ja innostuin tästä hillittömästi. Ensimmäiset luonnokset eivät kestäisi katsetta, mutta viimeisimmät tekeleet löytyvät lähiaikoina jo kaupan hyllyltäkin.

Ensimmäinen virallinen myyntipakkaus, jossa tuotetta sisällä

Aikas mieletöntä, eikös!

Kesän alussa sain nimittäin mielenkiintoisen mahdollisuuden lähteä työstämään paikalliselle yrittäjälle myyntipakkausta hänen kehittämälleen vegekebabille. Ensin tarkoitus oli luoda tarra, joka liimattaisiin vakuumipakkauksen päälle, mutta viikkojen vieriessä tarra muuttui oikeaksi pakkaukseksi, sitten erilaiseksi pakkaukseksi, ja vielä parin muodonmuutoksen jälkeen nykyiseen muotoonsa.

Ensimmäinen luonnos vakuumipakkauksen tarraksi. Aikas kamala, eikös? =/

Alla on heti alkuunsa muutama mieleen iskostunut oppitunti projektista.

Oppitunti nr1: Sovi aikataulut. Sopimuksessa on hyvä sopia paitsi oman tuotoksesi aikataulu, myös aikataulut johon mennessä asiakkaan tulee olla toimittanut KAIKKI tarvittavat tiedot lopullisen pakkauksen suunnitteluun.

Oppitunti nr2: Sovi tarkkaan mitä tehdään ja missä muodossa se tehdään. Jos pakkaus muuttuu matkalla, vaatii see graafiselta suunnittelijalta palaamista piirustuspöydän ääreen. Asiakkaalle muutos vaikuttaa pieneltä: ”sehän on se sama kuva ja samat tiedot, mikä tässä nyt muka niin muuttuu?” Jep. Ei.

Oppitunti nr3: Hinnoittele muutostyöt.

Oppitunti nr4: Selvitä tarkkaan mitä tietoja pakkauksessa tulee olla. Asiakas ei välttämättä ole tästä perillä sinua paremmin. Elintarvikkeissa ja näiden pakkauksissa on ensikertalaiselle läpikäymätön viidakko erilaisia sääntöjä ja asetuksia, ja tuotetiedot esimerkiksi tulee esittää näiden asetusten mukaan. Hinnoittele muutostyöt, just in case.

Oppitunti nr5: Vaadi muutostyöt kirjallisesti. Whatsapin kautta toimitetut muutosvaatimukset toimivat joskus, mutta jos asiakas löytää whatsapista nauhoitusominaisuuden, alkavat ongelmat. Kymmenien äänieviestien läpikäyminen sen tietyn muutostoiveen löytämiseksi myöhemmin on turhauttavaa ja aikaavievää. Tämä on hyvä ottaa esille jo projektin alussa, tai ehkä jopa sopimuksessa. Kulttuurin muuttaminen myöhemmin voi olla henkinen haaste.

Whatsapp-asetuksistasi riippuen viestit saattavat myös tyystin hävitä, jos puhelimesi hajoaa tai katoaa kesken projektin. Ei hyvä.

Sopimus

Kuulostaako siltä, että tässä olisi painittu erilaisten muutosten kanssa? Hyvä. Näin nimittäin on käynyt. Kuten mainitsinkin aiemmin, paketin muoto ja sisältö muuttui matkalla useaan otteeseen, eivätkä tuotetiedotkaan olleet lopullisia vielä paria viikkoa ennen painoa. Lopullisen version painoa varten sain tuotettua tyhjästä vain muutamassa tunnissa viimeisimmän pakettimuutoksen jälkeen. Olin harjoitellut paketin elementtien kanssa jo kuukausia, ja tehnyt vastaavan muutoksen jo useaan otteeseen, joten lopullisen työn tuottaminen oli lopulta nopeaa. Jatkuvat muutokset söivät miestä kuitenkin henkisesti, ja jokaisen muutoksen osalta deadline oli kireämpi ja kireämpi. Lopullisen paketin viivapiirroksen ja mitat sain pari päivää ennen painon deadlinea.

Tarra alkaa muodostua ja toimii vahvana pohjana myöhemmälle pakkaukselle

Eli lyhyesti: Sovi aikataulut, tietojen toimitus, sekä hinnoittele muutostyöt – muutokset ehkä jopa hieman yläkanttiin. Hinnoittelun tukena voit käyttää esimerkiksi Grafian mainiota hinnoitteluopasta, sekä freetyön palkkiolaskuria. Tämän projektin tein veloituksetta koulutyönä, mutta kokemuksen karttuessa palkkiolaskurin tuntihinta alkaa vaikuttaa realistiselta.

Sopimuksena toimii esimerkiksi vapaamuotoinenkin sähköpostikeskustelu – tai jopa suullinen sopimus. Suullisia sopimuksia kannattaa kuitenkin välttää, sillä näiden todentaminen riitatilanteissa on vaikeaa. Vapaamuotoisenkin sähköpostikeskustelun ketjusta löydät kuitenkin sovitut asiat ja summat helposti. Grafian sivuilta löydät myös oikean sopimuspohjan, jos sinä tai asiakkaasi haluaa parin sivun vakiomuotoisen tiivistelmän sovituista asioista. Toimeksiantosopimuksen löydät täältä.

Vaikka sopimukseksi käy vapaamuotoinenkin sähköpostikeskustelu, kannattanee sopimuspohjaa kuitenkin suosia. Sopimuksen toimitusehdoissa on mainittu erikseen sellaisetkin asiat, kuin käyttöoikeuksien laajuus tai palkkion maksaminen siinä tilanteessa, kun tilaaja ei käytäkään tehtyä työtä toiminnassaan. Aloittelevat tai vilpikkäät yrittäjät saattavat kieltäytyä maksamasta korvausta sillä perustella, että on löytänyt halvemman tai paremman suunnittelijan. Tehdystä työstä tulee kuitenkin maksaa riippumatta siitä, käytetäänkö tuotosta koskaan. Tähän on kuitenkin käytetty aikaa ja resursseja, joten korvaus on aiheellinen.

Paras harjoitustyö ikinä

Vaikka yllä olevat avautumiset voi lukea täysin kypsyneen miehen valituksena asiakkaasta, näin ei ole. Ne ovat koko tämänastisen opintomatkan tärkeimmän projektin aiheellisia ajatuksia. Ottamalla listassa mainittuja asioita huomioon jo etukäteen, helpottuu seuraava retki huomattavasti.

Mikä sitten teki tästä projektista niin ainutlaatuisen? No, tässä projektissa mykkä opetti sokeaa. Olimme kumpikin ensikertalaisia aloillamme, ja voit jo luonnoksia tarkastelemalla huomata, että oppimatka lainmukaisen elintarvikepakkauksen luomiseksi on ollut pitkä. Tiesitkö esimerkiksi, että voit käyttää pakkauksessa sanaa ”luonnollinen” ainoastaan, jos kaikki raaka-aineet ovat 100% luonnosta. Siis suoraan kukkapenkistä. Mausteet esimerkiksi saatetaan prosessoida, joten ehdotukseni ”luonnollinen valinta kasviksista” jouduttiin hylkäämään. Luonteva valinta tilalle oli ”luonteva”. Tuotetiedot taas saavat olla vain suomeksi, jos tuote on myynnissä ainoastaan yksikielisen kunnan alueella.

Ensimmäistä elintarvikepakkaustaan suunnittelevalle suosittelen ensimmäiseksi osoitteeksi Ruokaviraston ohjeistusta pakkausmerkinnöistä. Finlexin kautta taas selviää mitkä ainesosat tulee olla lihavoitu ainesosaluettelossa.

Tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa kuitenkin ylitimme eteen tulleet haasteet, ja tähän projektiin whatsapp-kanava taisi olla sittenkin luontevin. Ilman nopeaa tiedonkulkua esiin nousseet ongelmat olisivat venyttäneet projektia ikuisuuksiin.

Tämä löytöretki byrokratiaan ei olisi onnistunut yksin ainakaan minulta, ja ongelmat pakkausmerkinnöistä alkaen meinasivat aiheuttaa unettomia öitä. Lopulta niiden ansiosta olen kuitenkin nyt muutamaa pykäläsääntöä viisaampi.

Valmis pakkaus painoa varten

Muita graafisen suunnittelun harjoitteita alkusyksystä

Vegekepsupakkaus ei ole ainut laatuaan graafisen suunnittelun töiden tiimoilta tänä syksynä. Muita asiakastöitä en vielä tässä vaiheessa voi julkistaa, mutta tavallisia koulutöitä toki!

T-Paita

Opinahjomme tahtoo tuottaa kulttuurialojen opiskelijoille ”heimopaidan” jota voisi käyttää paitsi vapaa-ajalla, myös ehkä kisailuissa ja vastaavissa puolivirallisissa tapahtumissa. Kulttuurialojen opiskelijoita Riverialla riittää tanssin opiskelijoista 3d-mallinnukseen, tekstiilipainoon, musiikkituotantoon, pelialaan, valokuvaamiseen yms. Lista on loputon ja käsittää koko kulttuurin kirjon!

Paidassa ei kuitenkaan saanut näkyä yhdenkään alan työvälineitä, vaan kulttuurialat tuli tuoda esille toisin keinoin. Tässäpä haastetta kerrakseen!

Ensimmäisen paidan, ns. Disney-paidan suunnittelin ja toteutin itse. Kuvan vanhasta kaivoksesta kävin napsimassa ohimennen koulun jälkeen. Latasin verkosta vapaaseen käyttöön annetun disney-fontin sekä t-paitakuvan valkoisella paidalla. Tein logon ja liitin sen paitaan.

Muut paitaluonnokset syntyivät maanantaisessa aivoriihessä kahden luokkatoverin kanssa. Ideoimme yhdessä ja allekirjoittanut toteutti elementit ja luonnokset konemiehenä. Muissa paidoissa teimme esimerkkikuvat t-paitaliikkeen verkkosivujen editorilla. Graafiset elementit tuli kuitenkin olla omasta takaa, joten nämä tein Photoshopilla.

Kult/Tuuri -paitaa haluaisin pitää ryhmätyöskentelystä huolimatta aivan omanani, sillä en osannut tilanteessa selittää ajatustani, joten mieluummin näytin sen. Tässäkin arvon kollegani kuitenkin antoivat näkemyksensä paitsi fontin, myös tekstin sijoittelun ja koon suhteen, joten ehkäpä sittenkin joudun jakamaan kunniaa laajemmaltikin.

Paidat:

Disney-paita

T-Paita: Disney (yllä)

Ensimmäinen ehdotukseni oli Disneyn logoa parodioiva esitys, jossa Disney oli muutettu Riveriaksi, eli koulutuskuntayhtymämme nimeksi. Puretaanpa ajatusketjua hieman:

Disney-teema valikoitui Disneyn kulttuurihegemonian ansiosta. Disney omistaa suuren osan koko maailman kulttuurituotannosta ja se tuottaa sitä hyvin laajalla skaalalla. Kaikki mitä opinahjossamme opiskelemme, on jotain mitä Disney tuottaa suurella rahalla ympäri maailman.

Prinsessalinnana toimii Outokummun vanha kaivos. Valtaosa kulttuurialan opiskelijoista opiskelee Outokummussa, ja vanha kaivos on alueen merkittävimpiä nähtävyyksiä. Muotonsa puolesta vanha kaivos muistuttaa hieman linnaa, joten valinta oli helppo.

Riveria-teksti Disney-fontilla. Tässä parodian kohteena on myös Riveria. En halunnut käyttää paidassa koulun virallista logoa, sillä kyse olisi heimopaidasta. Jos paitaa halutaan käytettävän myös vapaa-ajalla, ei siinä mielestäni saisi olla virallisia logoja.

Tuotantoa -teksti: olen saanut vastata muutaman kerran kysymykseen, että mitä tarkoittaa tuo tuotantoa -teksti linnan alapuolella. Logon idea on otettu Disneyn elokuvastudioiden logosta: Disney Production. Productionin olisi voinut säilyttää alkuperäiskielellä, mutta käännettynä se antaa ylimääräisen twistin viestiin: paidan kantaja on Riverian tuotantoa. Plain and simple. Jatkoon.

Kult/Tuuri

T-Paita: Kult / Tuuri (yllä)

Miellyttävä ja monimerkityksellinen tekstitys. Koska kyseessä oli kulttuurialojen heimopaita, jossa ei saanut näkyä toimialan työkaluja tai koulun logoa, leikin myös pelkällä kulttuuri-sanalla.

Kult: Sana kultti perustuu latinan kielen sanaan cultus (palvonta, kunnioitus, kulttuuri, hienostuneisuus, jumalointi, loistokkuus, tyylikkyys, sivistys). Mielessäni yhdistin kultin myös ihmisjoukoksi; heimoksi.

Tuuri: Sana tuuri on peräisin nykyruotsin sanasta ”tur” (’matka, menomatka, vuoro, onnellinen sattuma’).

Paita kertoo siis tarinan onnekkaasta heimosta (Riverialaiset), kulttuurista, matkasta ja sivistyksestä.

Press Play for Culture / Eject Education

T-Paita: Press play for culture / Eject education (yllä)

Kaikille tutut play, eject, ja kelausnappulat valikoituivat kolmanteen vaihtoehtoon mukaan sen johdosta, että moni kulttuuriasia tehdään nykyään tietokoneilla tai muilla laitteilla, jossa näitä nappuloita päästään näppäilemään. Perinteiset käsityöalatkin ovat digitalisoituneet, ja jopa näyttämötaide kuten tanssi vaativat play-nappulan käyttämistä esityksen aikana. Paita sopii siis laajalla kirjolla eri kulttuurialoille.

Alat

T-Paita: alat (yllä)

Typografialla tuotettu sydämen muotoinen luettelo Riverian kulttuuriopintojen eri aloista. Yksinkertainen, hieman tylsä, eikä tätä ole sen kummemmin viimeistelty. Ei se kuitenkaan rumakaan ole, joten ymppään sen mukaan pakettiin.

Kirjain

Yksi tehtävä on ollut koristella kirjain. Kuulostaa yksinkertaiselta ja tylsältä, mutta tämähän oli vallan ratkiriemukas retki Illustratorin saloihin.

Työssä tuli käyttää tiettyä värimaailmaa (tietty sininen ja tämän sävyt) sekä tiettyä fonttia (Plantagenet Cherokee).

Tämän blogiartikkelin ”kansikuvana” on työstämäni S-kirjain, mikä on tehty 99%:sti Illustratorissa, mutta pari kuviota jouduin käyttämään Photoshopin kautta voidakseni käyttää kuviota ns. patternina; tason päälle liimattuna kuviointina, joka antaa tasolle muotoa. S-kirjaimen metallilevyjen pintakuviointi/naarmut, esimerkiksi.

Tätä työtä lähdin työstämään Illustratorin pathfinder mielessäni. Nähtyäni videon pathfinderin ominaisuuksista halusin harjoitella sen toimintaa käytännössä, ja näin jälkikäteen voin suositella tämän työkalun opiskelua täydestä sydämestä! Yhdessä Shape Builderin kanssa pathfinder avaa aivan uuden maailman erilaisia mahdollisuuksia luoda kuvitusta.

Pathfinder ja Shape Builder ovat molemmat yksinkertaisia ja niiden perusteet oppii viimeistään joissain kymmenissä minuuteissa. Yksinkertaisuudestaan huolimatta (tai ehkä juuri sen vuoksi) ne ovat äärimmäisen monipuolisia työkaluja, joiden käytössä ainoastaan mielikuvitus on rajana.

S. Herkkä kukkakuvio suojattuna rosoisella metallikuviolla antaa hieman kontrastia kirjaimeen

Yllä olevasta S-kirjaimesta alla näkyvä kukkakuvioitu S on luotu pathfinderilla. Loin ensin kukkakuvion, toin tuon kuvion tavallisen S-kirjaimen päälle, ja poistin tämän kukkakuvion alapuolisesta tasosta – eli tästä tavallisesta S-kirjaimesta. Jäljelle jäävä S-kirjain on nyt kuvioitu (rei-itetty) luomallani kukkakuvioinnilla.

Yllä olevan metallilevytyksen perusmuodon tein myös pathfinderilla luomalla spiraalin S-kirjaimen päälle, ja tuomalla alapuolisen tason (s-kirjaimen) ylempään tasoon (spiraaliin). Nyt spiraalin muoto määritti S:n rajat, mutta spiraali itse hävisi samalla S:n ulkopuolisesta osasta.

Fonttiharjoite 2

Seuraava nopea fonttiharjoite oli kaksiosainen. Ensin tuli ottaa valokuva jostakin esineestä tai asiasta, ja tämän jälkeen tuli löytää tätä kuvaava kirjaisin, ja kirjoittaa ’mainosteksti’ – tai ihan mikä tahansa teksti – tällä tietyllä fontilla.

Otin kuvani paitsi eri kellosta, kulhoista ja kaiuttimista, myös lootuksenkukan muotoisesta tuikkutelineestä sekä vanhasta Näpsä-laatikkokamerasta.

Lootuksenkukan kirjasin oli sinänsä helppo löytää ja asetella. Yksinkertainen ohut kaunokirjoitus toimii herkässä lootuksessa mainiosti. Pieni varmistus interwebin isoilta pojilta, ja lootuksenkukan kerrotaan kuvaavan kauneutta, puhtautta ja luomista. Siinäpä valmis mainostekstikin.

Laatikkokameran kanssa pääsin kuitenkin harjoittelemaan haasteellisempaa viritelmää. Teksin asettelu ihan tavallisen laatikon muotoon ei olekaan ihan yksinkertaisinta. Jokin perspektiivissä tuntuu jatkuvasti menevän vikaan, ja eri kohdissa olevat tekstit eivät tunnu istuvan kokonaisuuteen. Ne ovat ikään kuin kallellaan eri suuntiin aamutukan tapaan.

Tekstejä on inha yrittää saada kohdilleen. Tässä jäänyt kesken. ;P

Tässä riittää siis vielä työsarkaa harjoitella, mutta jälleen kerran matka on ollut aivan hulvattoman hilpeä! Ja toisaalta ahdistava, stressaava, väsyttävä ja kamalakin. Päivä päivältä asioiden luominen kuitenkin onnistuu hieman helpommin, nopeammin ja vaivattomammin. Työkalu kerrallaan Adoben Creative Cloudin ja muiden ohjelmistojen käyttäminen alkaa luontua.

Kiitos jälleen ja ensi kertaan!

Tykkää, tägää, julista ja juhlista:
error