Ja näin! Nyt saa tämänkin otsikon laittaa näkyviin, kun ensi-illat ovat takana. Eilen alkoi siis upea kavalkadi tanssiopiskelijoiden lopputöitä teatteri Kiisulla, Outokummun vanhalla kaivoksella. Kiinnostuneille loppuviikon näytösajat paitsin linkin takana, myös kirjoituksen lopussa.

Saimme alkutalvesta tehtäväksi seurata tanssiopiskelijoiden lopputyön valmistumista, ja dokumentoida harjoituksia valokuvin tuleville sukupolville. Tanssijoita oli kaksitoista, ja kuvaajia suunnilleen sama määrä. Jotta yhteistyö sujuisi varmimman mukaan, ryhmittäydyimme pienryhmiksi: 2 tanssijaa ja 2-3 kuvaajaa.

Itse näytös on toteutettu laajalla yhteistyörintamalla koulun eri osa-alueiden kesken. Tanssiopiskelijoiden näytösten tukena ovat olleet myös äänipuolen opiskelijoita tuottamassa paitsi esitysten musiikit ja muut mahdolliset taustaäänet, myös livetapahtumassa äänitarkkailijoina. Esitystekniikan puoli taas on auttanut muun muassa valaistuksen toteuttamisessa kunkin tanssijan toiveiden mukaisesti näytöstä varten ja näytöksen aikana.

Tanssin huumaa

Projekti vaikutti lähtökohtaisestikin jo kiinnostavalta – saihan tässä taas kuvata ihmistä ja liikettä. Tässä oli jälleen jotain todella uutta, mitä en ollut koskaan aiemmin päässyt kuvaamaankaan. Nyt tilaisuuksia oli yllin kyllin – vaikka ei koskaan tarpeeksi.

Kuvien käsittelynopeuskin harjaantui jo kohtuulliseksi, ja toisaalta tutuissa ympäristöissä edellisellä kuvauskeikalla tehtyjä virheitä saattoi korjata seuraavalla kerralla. Tällä tavoin kuvien lähtötilannekin parani huomattavasti, eikä korjattavaa loppuvaiheilla ollutkaan enää aivan niin paljoa, kuin esimerkiksi North Karelia Tattoofestin urakan yhteydessä.

Se mikä kuitenkin yllätti eniten, oli tuo hämmästyttävästi syntynyt pienen pojan into nykytanssiin! Sehän on aivan käsittämättömän hulppeaa touhua! Jokaisella tanssijalla on toki oma teemansa enkä vielä ole nähnyt muiden kuin omien kuvattavieni esityksiä, mutta uskon kaikkien esityksien olevan vähintäänkin huikeita! Viimeistään kuvattavanani olleen Sonja Setälän hulluuden rajamailla kiemurteleva esitys, ”Älä kehu, jooko”, sai allekirjoittaneen päättämään, että muutkin esitykset on ehdottomasti nähtävä.

Tästä toki pisteet myös äänipuolen kavereille Cthulhumaisen tangon tuottamisesta. Vielä kuvatessamme harjoituksia ilman ääntä, en jotenkin osannut nähdä millainen lopputulos tulisi olemaan. Äänen vihdoin valmistuttua mukaan leikkiin, hurmaannuin tuohon mielenvikaiseen tangoon ja samaistuin Sonjan sekapäiseen näkemykseen tanssin luonteesta. Käänteentekevä kokemus kaikkiaan. Ennen tätä en todella ollut kiinnostunut nykytanssista, ja pidin tätä muutoin vain hulluuden olomuotona.

Nytpä tuo hulluus sitten tarttui itseenkin. En valita!

Kuvia

Alla jälleen pari valittua kuvaa harjoituksista, ja muutama lisää näiden alapuolella ilman kummempia selittelyjä. Löydät kuvat helposti jatkossa myös vasemman reunan gallerioista.

Nämä ovat siis vain itse ottamiani kuvia, joten kohteita näkyy kahdentoista sijaan ainoastaan kaksi. Tanssijat: Sonja Setälä ja Ella Seikkala.

OIin hankkinut vastikään uuden kameran, ja tälle 50mm ”nifty fifty” -objektiivin. Ensimmäisiä kuvia kertyi tunnissa lähemmäs kahdeksansataa. Tykästyin tämän ”kätsyn viiskypäsen” toimintaan siinä määrin, että päätin harjoitella tulevat kuukauden pelkästään sillä. Kuvaan tykästyin sen luonnottoman intiimin kaappauksen ansiosta.
Yksi tämän halvan 50mm peruslinssin hankintasyistä oli internetistä löytämäni vinkki: kun linssin irrottaa kiinnikkeistään, ja kääntää sen ympäri, siitä tulee MAKROLINSSI! Tätä oli pakko kokeilla heti ensimmäisessä sessiossa, ja voin nyt ylpeänä sanoa, että uuden kameran ja uuden linssin ensimmäiset kuvat on otettu ihan väärin. Linssi irti ja väärinpäin. Mutta tällaista jälkeä sillä siis saa.
Väärinpäin käännetyn niftyfiftyn makro-ominaisuus ja silmä suoraan kameraa päin. Sen verran pitää varoittaa, että tämä vaatii vakaat kädet ja hyvän valaistuksen. Kamera tuppaa menemään henkiseen oikosulkuun, kun linssi irrotetaan, joten säädöistä ei juuri ole apua. Zoomi on puhtaasi ihan vaan sinä itte, ja millinkin liikahdus makroillessa sumuttaa koko kuvan.

Alkuja ja loppuja -aikataulu

Lupasin ylhäällä laittaa vielä loppuviikon aikataulun näytöksiin. Se olisi nyt tässä alla tapahtuman facebook-sivuilta kopiotuna. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, joten kukkaroa tämä ei ainakaan rasita. Suosittelen mitä syvimmin! t. entinen epäuskoinen


ke 13.2. klo 18:
– tanssi: Kira Heinonen – valot: Tuomo Laiti, äänet: Ville Lapakko
– tanssi: Heini Hermunen – valot: Susanna Mäkinen, äänet: Henna Kumpulainen
– tanssi: Vilma Lehtovaara – valot: Susanna Mäkinen, äänet: Niilo Kangas
– tanssi: Sonja Setälä – valot: Ville Hiltunen, äänet: Sami Salmi
tanssi: Lisa Giebel – valot: Janita Himanen, äänet: Niilo Kangas
tanssi: Paula Nousiainen – valot: Henna Kumpulainen, äänet: Janita Himanen

to 14.2. klo 18:
tanssi: Linnea Hassila – valot: Thaido, äänet: Tuomo Laiti
tanssi: Hanna Heino – valot: Kristian Syyslehto, äänet: Jyri En
tanssi: Susanna Kinnunen – valot: Manu Meriläinen , äänet: Esa Korhonen
tanssi: Inka Malmi – valot: Jari Bäck, äänet: Kristian Syyslehto ja Susanna Mäkinen
tanssi: Ella Seikkala – valot: Esa Korhonen, äänet: Manu Meriläinen

pe 15.2 klo 18
tanssi: Kira Heinonen – valot: Tuomo Laiti, äänet: Ville Lapakko
tanssi: Heini Hermunen – valot: Susanna Mäkinen, äänet: Henna Kumpulainen
tanssi: Vilma Lehtovaara – valot: Susanna Mäkinen, äänet: Niilo Kangas
tanssi: Sonja Setälä – valot: Ville Hiltunen, äänet: Sami Salmi
tanssi: Eevi Kinnunen – valot: Aku Lahti (TeaK), äänet: Vili Pääkkö (TeaK)
tanssi: Lisa Giebel – valot: Janita Himanen, äänet: Niilo Kangas
tanssi: Paula Nousiainen – valot: Henna Kumpulainen, äänet: Janita Himanen

la 16.2 klo 14
tanssi: Linnea Hassila – valot: Thaido, äänet: Tuomo Laiti
tanssi: Hanna Heino – valot: Kristian Syyslehto, äänet: Jyri En
tanssi: Susanna Kinnunen – valot: Manu Meriläinen , äänet: Esa Korhonen
tanssi: Inka Malmi – valot: Jari Bäck, äänet: Kristian Syyslehto ja Susanna Mäkinen
tanssi: Ella Seikkala – valot: Esa Korhonen, äänet: Manu Meriläinen
tanssi: Eevi Kinnunen – valot: Aku Lahti (TeaK), äänet: Vili Pääkkö (TeaK)


Esitykset Teatteri Kiisulla, Vanhalla Kaivoksella Outokummussa

Yhteistyössä tanssin, esitystekniikan ja äänituotannon koulutusten kanssa

Esityksiin on vapaa pääsy. Väliajalla kahvio on auki.

Lisätietoja: 0503657149

Lämpimästi tervetuloa!

Tykkää, tägää, julista ja juhlista:
error